اخلاق نظامی- تفاوت خودکشى با شهادت طلبى
پنجشنبه, ۶ خرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۰۷ ق.ظ
تفاوت خودکشى با شهادت طلبى
شهادتطلبى بر پایه ایمان مذهبى، بینش درونى و عمل شایسته استوار است، ولى خودکشى بر اثر خشم درونى و خیالات فرد یا جامعه و یا براى اشباع حسّ انتقامجویى و رهایى از بن بست فکرى انجام مىگیرد. استاد شهید مطهرى قدس سره در اینباره مىنویسد:
گرایشهاى ایمانى مذهبى موجب آن است که انسان تلاش هایى علىرغم گرایشهاىطبیعى فردى انجام دهد و احیاناً هستى و حیثیّت خود را در راه ایمان خویش فدا سازد.
این در صورتى میسّر است که ایده انسان جنبه تقدّس پیدا کند و حاکمیّت مطلق بر وجود انسان بیابد. تنها نیروى مذهبى است که قادر است به ایدهها تقدّس ببخشد و حکم آنها را در کمال قدرت بر انسان جارى سازد.
گاهى افرادى نه از راه ایده و عقیده مذهبى، بلکه تحت فشار عُقدهها، کینه توزیها، انتقامگیرىها و بالاخره به صورت عکس العمل شدید در برابر احساس فشارها و ستمها، دست به فداکارى مىزنند و از جان و مال و همه حیثیّات خود مىگذرند، همچنان که نظایرش را در گوشه و کنار جهان مىبینیم. ولى تفاوت یک ایده مذهبى و غیر مذهبى این است که آن جا که پاى عقیده مذهبى به میان آید و به ایده قداست ببخشد، فداکارىها از روى کمال رضایت و به طور طبیعى صورت مىگیرد. فرق است میان کارى که از روى رضا و ایمان صورت گیرد که نوعى انتخاب است. با کارى که تحت تأثیر عقدهها و فشارهاى ناراحت کننده درونى صورت مىگیرد که نوعى انفجار است. ایمان مذهبى پیوندى است دوستانه میان انسان و جهان و به عبارت دیگر، نوعى هماهنگى است میان انسان و آرمانهاى کُلّى جهان؛ اما ایمان و آرمانهاى غیر مذهبى نوعى بریدگى از جهان و ساختن جهانى خیالى براى خود است که به هیچ وجه از جهان بیرون حمایت نمىشود.